mbm förlag
International Rights

Ett-noll till livet
– att gå vidare efter cancer

»Du har cancer«. Ögonblicket då doktorn säger orden som ingen vill höra etsar sig fast i minnet för alltid.
   Det händer varje dag, men är ändå lika dramatiskt och omskakande varje gång. I denna stund är det få som orkar hämta tröst i statistiken som säger att mer än hälften av alla som får cancer överlever.
   Men HUR är det att gå vidare? Hur förändras livet? Vilket förhållningssätt ska man välja? Varifrån hämtar man kraften? Hjälper det att bli arg? Och finns det plats för humor i det svarta?
   Om detta handlar intervjuboken Ett-noll till livet där sju människor som blivit friska från cancer berättar om sina känslor, reaktioner och val av strategier.
 

 
– 23-åriga Linda Johansson hade leukemi som barn och har fortfarande sviter efter sin tuffa behandling. Hon är tacksam att hon lever men hennes högsta önskan är att få vara smärtfri en enda dag.
–  Arkitekten Johan Nyrén tror att det finns en läkande kraft i att bli förbannad. Han tog adrenalinet till hjälp för att ta kommandot över sin sjukdom.
–  Politikern Maj Britt Theorin som tvingades operera båda brösten för att förebygga cancer känner sig fortfarande »lurad« på ett levande bröst. Och hon glömmer aldrig det brutala telefonbeskedet från doktorn.
–  Skådespelaren Sven Wollter bestämde sig för att aldrig låta sjukdomen spela huvudrollen i sitt liv – och för att bli en »besvärlig« patient. Han och livskamraten Viveca Seldahl, som avled i sjukdomen 2001, fick cancer samtidigt.
–  Ryskfödda sångerskan Jelena Jangfeldt tog på sig färgglada hattar och valde svart humor och »strutsstrategi« för att hantera sjukdomen.
–  Författaren och psykoterapeuten Patricia Tudor-Sandahl fick cancer när livet var som mest hektiskt. Hon är övertygad om att det var kroppens sätt att tvinga henne att sluta stressa.
–  Konsulten Larsowe Eijwergård har överlevt doktorns diagnos »Du har obotlig cancer och högst ett år kvar att leva« med sju år. Han har tagit initiativet till denna bok som ett led i sin strävan att stärka och inspirera andra i samma situation.


Intervjuerna har gjorts av Evelyn Pesikan som är frilansjournalist med hälsa och medicin som specialområden. Hon har under många år arbetat för Cancerfonden, och skriver även i Dagens Nyheter, Vårdguiden, PS, Bolaget med mera.

Titel: Ett-noll till livet: att gå vidare efter cancer
Text: Evelyn Pesikan, porträttfotografier av Jacob Forsell, teckningar av Joanna Andreasson.
Inbunden med tygklädd präglad hårdpärm, trådhäftad, dubbla bokmärkesband
96 s.
ISBN 91-973725-8-7
Ca-pris 169 kr.

Du kan köpa Ett-noll till livet i din bokhandel, eller beställa från bl.a. Internetbokhandlarna nedan:
Klicka här för att gå till AdLibris
Klicka här för att gå till Bokus