mbm förlag
International Rights

1:1
tankedikt

Ett samtal i skala ett till ett, intensivt, hudlöst subjektivt och allmängiltigt. En filosofisk och uppfordrande tankedikt som vågar ta allvaret på allvar, ibland med skämtet som vapen. Om kärleken, relationens nödvändighet och vår plats i en värld där vi måste stå upp för vår värdighet.
 

han var obducent

en morgon skar han upp en kvinna

med hjärtat i sin hand kände han plötsligt

igen henne

det är kvinnan i blomsterhandeln

hon som var lite kort i tonen

effektiv, men inte direkt ovänlig

ett ögonblick står han stilla

med hjärtat i handen

 
 
Recensionklipp
Askestad är så underbart exakt, så underbart ostyrig, brinnande, så angelägen, oavvislig, så bitsk. Det är på den åttonde dagen och redan håller allt på att gå åt helvete – världen och förhållandet. Men är det kanske Askestads fel? Han drar inga förhastade slutsatser i denna rannsakande, civilisationskritiska dikt men småningom utkristalliserar sig ändå ett antal hållpunkter. Blicken är en mänsklig katastrof. Bara kärleken är blind och bara däri ligger människans om än inte mänsklighetens räddning.
   Askestads dikter är en bitter lovsång till den kärlek som inte är ett annat ord för självförverkligande. Men bitterheten är ren. Den lägger sig inte i bakhåll utan stiger åt sidan när humorn ber att få passera. Eller klarheten /.../
Jan Henrik Swahn, Lyrikvännen

Med dessa högresta ordlämningar som en sorts språkliga megaliter frambesvärjer Askestad ett storslaget och ödsligt landskap, en stum och grym vision av vår samtid som en värld där skapelsen är fullbordad: en »blickens värld« där realismen är total, enbart det synliga är verkligt och »rösten« – vår mänsklighet – har blivit överflödig. Liksom kärleken. I ruinerna av ett förhållande spirar en förbannad dikt som vägrar släppa taget, vägrar sluta tro på stora ord: »banalt? det är mitt liv«.
   Det är djärvt och inspirerat.
Dan Jönsson, Dagens NyheterEinar Askestad föddes i Kalix 1964. Efter en uppväxt i Portugal, Spanien och Österrike återvände han i tonåren till Sverige. »En upplevelse jag än i dag bearbetar.« Norsk far, österrikisk mor. Mångåriga studier i filosofi vid Stockholms universitet. En gång kritiker i bland annat BLM. Skönlitterärt publicerad i DN, Vi, Res Publica, Allt om Böcker med flera.
1997 debuterade han med novellsamlingen Det liknar ingenting (Lyth & Co.) som rönte stor uppmärksamhet. På helig mark (1999) är hans andra bok, närmast aforistisk i sin förtätning. Med prosaboken Ögon för paradiset (2001) fullföljde författaren Ensamhetens trilogi.
   Med blicken i trasor utkom hösten 2003. Tankedikten 1:1 utkom i augusti 2004 och är Askestads femte bok.

Titel: 1:1
Trådhäftad, mjuka pärmar
med flikar, 96 s.
ISBN 91-973725-1X
Ca-pris 119 kr.


Du kan köpa 1:1 i din bokhandel, eller beställa från bl.a. Internetbokhandlarna nedan:
Klicka här för att gå till AdLibris
Klicka här för att gå till Bokus